Suplementy diety 

Czy preparaty multiwitaminowe są bezpieczne i czy faktycznie ich potrzebujemy? ????

Dzięki naukowcom z całej UE suplementy diety są sprawdzane pod kątem bezpieczeństwa jak również mając na uwadze potrzeby żywieniowe – możesz więc sięgać po nie w razie potrzeby! ????

Więcej informacji o #FoodSupplements na stronie

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/food-supplements

 

Nowości spożywcze 

Chia, komosa, świerszcze – co je łączy? ????

Tonowa żywność, która stosunkowo niedawno pojawiła się w Europie. Mogą wydawać się egzotyczne, ale dzięki unijnym naukowcom masz pewność, że mogą być bezpiecznie spożywane

Więcej informacji o #NovelFood na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/novel-foods

 

 Dodatki 

Dodatki mogą być słodkie, kolorowe i praktyczne, ale czy są bezpieczne?

W UE odpowiedź brzmi TAK! Unijni naukowcy oceniają bezpieczeństwo wszystkich dodatków do żywności, zanim trafią one na rynek – możesz więc bez obaw dokonywać wyborów żywności.

Dowiedz się więcej o dodatkach na stronie

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/additives

 

  Alergeny 

Czy masz alergie pokarmowe? Nie jesteś sam!

W UE istnieje 14 alergenów, które muszą być oznaczone na opakowaniach żywności, poparte zaleceniami unijnych naukowców. Możesz więc cieszyć się jedzeniem, jednocześnie dbając o swoje bezpieczeństwo.

Dowiedz się więcej o alergenach na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/allergens

#EUChooseSafeFood

 

Dobrostan zwierząt 

Czy bezpieczeństwo i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego są dla Ciebie ważne?

Z pewnością są dla naukowców z całej UE, którzy pracują nad utrzymaniem wysokich standardów dobrostanu zwierząt. Zdrowie zwierząt prowadzi do bezpiecznej żywności, więc możesz cieszyć się nią bez obaw!

Dowiedz się więcej o dobrostanie zwierząt na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/animal-welfare

 

Zdrowie pszczół 

Kochasz pszczoły? Wszyscy powinniśmy, ponieważ zapylają one większość naszych upraw.
Na szczęście naukowcy z UE pracują jak pracowite pszczoły, aby monitorować i chronić ich zdrowie. Dzięki temu możesz nadal cieszyć się swoją żywnością.

Dowiedz się więcej o zdrowiu pszczół na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/bee-health

 

Zanieczyszczenia 

Chcesz wiedzieć o substancjach obecnych w Twojej żywności?

Naukowcy z UE gromadzą i badają dane dotyczące substancji zanieczyszczających, takich jak akrylamid oraz udzielają zrozumiałych porad, jak je ograniczać lub unikać. Możesz więc spokojnie cieszyć się swoją żywnością.

Dowiedz się więcej o zanieczyszczeniach na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/contaminants

 

 Choroby przenoszone przez żywność 

Jedzenie powinno nas uszczęśliwiać, a nie powodować choroby. Wszyscy się z tym zgadzamy!

Naukowcy z UE badają zagrożenia związane z bakteriami, takimi jak Salmonella, pomagając zapobiegać zanieczyszczeniu nimi żywności, abyś mógł spokojnie się nią cieszyć.

Więcej informacji o chorobach przenoszonych przez żywność można znaleźć na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/foodborne-diseases

 

 Marnotrawstwo żywności 

Zastanawiasz się nad wyrzuceniem jedzenia? Najpierw sprawdź etykietę!

Unijni naukowcy zalecają producentom żywności umieszczanie na wszystkich opakowaniach informacji „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć do”. Trzymaj się tych dat, a możesz mieć pewność, że będziesz marnować mniej.

Dowiedz się więcej o marnotrawieniu żywności na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/deciphering-labels

 

Higiena żywności 

Chcesz poznać sekret przygotowywania potraw w sposób higieniczny?

Nie ma w tym żadnego sekretu! Postępuj zgodnie z prostą check-listą opartą na badaniach UE, a następnie gotuj i jedz bez obaw to, na co masz ochotę!

Dowiedz się więcej o higienie żywności na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene

 

Opakowania żywności 

Czy możesz mieć pewność, że opakowania żywności są bezpieczne?

Tak, możesz! Ponieważ naukowcy z UE oceniają opakowania, upewniając się, że nie mają one negatywnego wpływu na zawartą w nich żywność. Możesz więc bez obaw rozpakować i cieszyć się każdą potrawą.

Dowiedz się więcej o opakowaniach żywności na stronie:

https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/packaging