Suplementy diety
Czy preparaty multiwitaminowe są bezpieczne i czy faktycznie ich potrzebujemy? ????
Dzięki naukowcom z całej UE suplementy diety są sprawdzane pod kątem bezpieczeństwa jak również mając na uwadze potrzeby żywieniowe – możesz więc sięgać po nie w razie potrzeby! ????
Więcej informacji o #FoodSupplements na stronie
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/food-supplements
Nowości spożywcze
Chia, komosa, świerszcze – co je łączy? ????
Tonowa żywność, która stosunkowo niedawno pojawiła się w Europie. Mogą wydawać się egzotyczne, ale dzięki unijnym naukowcom masz pewność, że mogą być bezpiecznie spożywane
Więcej informacji o #NovelFood na stronie https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/eu/novel-foods
Dodatki
Dodatki mogą być słodkie, kolorowe i praktyczne, ale czy są bezpieczne?
W UE odpowiedź brzmi TAK! Unijni naukowcy oceniają bezpieczeństwo wszystkich dodatków do żywności, zanim trafią one na rynek – możesz więc bez obaw dokonywać wyborów żywności.
Dowiedz się więcej o dodatkach na stronie
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/additives
Alergeny
Czy masz alergie pokarmowe? Nie jesteś sam!
W UE istnieje 14 alergenów, które muszą być oznaczone na opakowaniach żywności, poparte zaleceniami unijnych naukowców. Możesz więc cieszyć się jedzeniem, jednocześnie dbając o swoje bezpieczeństwo.
Dowiedz się więcej o alergenach na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/allergens
#EUChooseSafeFood
Dobrostan zwierząt
Czy bezpieczeństwo i jakość produktów pochodzenia zwierzęcego są dla Ciebie ważne?
Z pewnością są dla naukowców z całej UE, którzy pracują nad utrzymaniem wysokich standardów dobrostanu zwierząt. Zdrowie zwierząt prowadzi do bezpiecznej żywności, więc możesz cieszyć się nią bez obaw!
Dowiedz się więcej o dobrostanie zwierząt na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/animal-welfare
Zdrowie pszczół
Kochasz pszczoły? Wszyscy powinniśmy, ponieważ zapylają one większość naszych upraw.
Na szczęście naukowcy z UE pracują jak pracowite pszczoły, aby monitorować i chronić ich zdrowie. Dzięki temu możesz nadal cieszyć się swoją żywnością.
Dowiedz się więcej o zdrowiu pszczół na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/bee-health
Zanieczyszczenia
Chcesz wiedzieć o substancjach obecnych w Twojej żywności?
Naukowcy z UE gromadzą i badają dane dotyczące substancji zanieczyszczających, takich jak akrylamid oraz udzielają zrozumiałych porad, jak je ograniczać lub unikać. Możesz więc spokojnie cieszyć się swoją żywnością.
Dowiedz się więcej o zanieczyszczeniach na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/contaminants
Choroby przenoszone przez żywność
Jedzenie powinno nas uszczęśliwiać, a nie powodować choroby. Wszyscy się z tym zgadzamy!
Naukowcy z UE badają zagrożenia związane z bakteriami, takimi jak Salmonella, pomagając zapobiegać zanieczyszczeniu nimi żywności, abyś mógł spokojnie się nią cieszyć.
Więcej informacji o chorobach przenoszonych przez żywność można znaleźć na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/foodborne-diseases
Marnotrawstwo żywności
Zastanawiasz się nad wyrzuceniem jedzenia? Najpierw sprawdź etykietę!
Unijni naukowcy zalecają producentom żywności umieszczanie na wszystkich opakowaniach informacji „najlepiej spożyć przed” i „najlepiej spożyć do”. Trzymaj się tych dat, a możesz mieć pewność, że będziesz marnować mniej.
Dowiedz się więcej o marnotrawieniu żywności na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/deciphering-labels
Higiena żywności
Chcesz poznać sekret przygotowywania potraw w sposób higieniczny?
Nie ma w tym żadnego sekretu! Postępuj zgodnie z prostą check-listą opartą na badaniach UE, a następnie gotuj i jedz bez obaw to, na co masz ochotę!
Dowiedz się więcej o higienie żywności na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/food-hygiene
Opakowania żywności
Czy możesz mieć pewność, że opakowania żywności są bezpieczne?
Tak, możesz! Ponieważ naukowcy z UE oceniają opakowania, upewniając się, że nie mają one negatywnego wpływu na zawartą w nich żywność. Możesz więc bez obaw rozpakować i cieszyć się każdą potrawą.
Dowiedz się więcej o opakowaniach żywności na stronie:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood/#/topic/pl/packaging